Vi börjar vår receptsamling med Khichdi eller Kitchari. Det är en enkel gryta som görs på ris och linser. Dess enkla konsistens och sammansättning gör energin i maten lättillgänglig för kroppen. Därför används den i Ayurveda som en måltid vid utrensningar och detox. Läs gärna vårt 3 dagars detox program…
Ingredienser:
- 2 dl vitt basmati ris
- 1 dl gula mungbönor, delade & skalade
- 2 matskedar ghee
- Kryddor (eller 1 matsked Dal Masala)
- ¼ tesked svarta senapsfrön
- ½ tesked kummin frön
- ½ tesked gurkmeja malen
- 1½ tesked koriander malen
- ½ tesked fänkålfrön
- 1 krm hing (asafoetida)
- 1 tesked färsk riven ingefära
- 1 tesked Himalaya stensalt
- 6 dl vatten
- 2 dl färska grönsaker (t ex sparris, morötter, selleri, gröna bönor, squash, sötpotatis eller zucchini)
Gör så här:
Blötlägg mungbönorna över natten eller åtminstone i 4 timmar. Skölj bort vattnet och skölj även riset 2-3 ggr tills vattnet inte längre blir grumligt. Ställ bägge åt sidan,
Värm ghee i en kastrull och tillsätt sedan senapsfrön och kumminfrön, låt dessa puttra i ca 2 minuter. Tillsätt resten av kryddorna, vänta med saltet. Rör om i ca 2 minuter till och tillsätt sedan riset och mungbönorna. Rör ihop med kryddorna en liten stund och tillsätt sedan 6 dl vatten och öka värmen tills det börjar koka ordentligt. Rör i saltet och grönsakerna, täck för med lock och låt det puttra på medium-värme tills riset, linserna och grönsakerna är genomkokta. Smaka gärna av och lägg till vatten ifall det behövs. Slutkonsistensen ska vara som en gröt men kan anpassas litet efter vad man gillar.
Garnera gärna med färsk koriander och njut av den som den är eller med en enkel sallad.